
De technische branche luidt de alarmbel over het tekort aan vakmensen. De branche doet het goed, maar als er niet snel meer mensen bijkomen wordt dit een acute bedreiging voor de groei. UNETO-VNI heeft becijferd dat het tekort in de komende vier jaar oploopt tot 15.000 vakmensen. Er moet meer geld vrijgemaakt worden voor opleiding, zodat er een landelijk dekkend aanbod aan technische opleidingen komt. Maar ook zij-instromers zijn meer dan welkom. Technische uitzendbureaus starten in 2018 meer BBL trajecten op.
Rol van technische uitzendbureaus
Technische uitzendbureaus hebben een belangrijke rol bij het matchen van vraag en aanbod; het aanbieden van flexpersoneel en vakkrachten die bedrijven dringend nodig hebben. De technische uitzendbranche kan terugblikken op een positief 2017 en zet de flinke groei alvast verder in het begin van 2018. De vraag naar technische uitzendkrachten blijft onverminderd groot; meer nog, er zijn nog meer vacatures bijgekomen. Maar uitzendbureaus koppelen niet alleen meer kandidaten aan bedrijven; ze krijgen een steeds grotere rol. Een uitzendbureau helpt kandidaten meer en wordt zo een echte loopbaanbegeleider en loopbaanontwikkelaar.
Technische uitzendbureaus of VCU uitzendbureaus bieden maatwerk opleidingen aan uitzendkrachten en proberen nu ook met opleidingsinstituten afspraken te maken om grotere groepen deelnemers (zoals werkzoekenden) te laten instromen. Dankzij deze opleidingen, kunnen werkzoekenden de theoretische en praktische basiskennis verwerven, want zonder dit zouden ze hun werk in de techniek niet veilig en efficiënt kunnen uitvoeren.
Zij-instromers via BBL trajecten klaarstomen voor een carrière in de techniek
Er wordt steeds meer gevraagd naar specialisten in de bouw en techniek. Dat komt mede door alle technologische ontwikkelingen waarbij meer kennis over software en hardware vereist is. Uitzendbureaus kunnen hier prima op inspelen door werklozen zonder specifieke kennis toch een opleiding / cursus aan te bieden, zodat zij toch aan de slag kunnen gaan als specialist in de technische branche.
Er wordt steeds vaker gedacht aan BBL trajecten. Dergelijke werk- en leertrajecten worden momenteel vrijwel alleen gevolgd door jongeren onder de 22 jaar. Maar er zijn ook steeds meer oudere / langdurig werkzoekenden die zich via BBL trajecten willen omscholen of bijscholen. Dankzij de combinatie van theorie en praktijk, kunnen ze zich bekwamen en specialiseren in techniek. Omdat ze tijdens de opleiding al direct aan de slag kunnen, zijn BBL trajecten voor werkzoekenden zeker ideaal. En ook voor bedrijven is het positief, want ze krijgen op die manier weer hun vacatures gevuld.