Digital Construction (BIM/3D)

Augmented Reality (AR), 3D, Building Information Model (BIM), domotica, smart buildings… de bouw- en technische sector worden steeds digitaler, met productiviteitswinst en reductie van faalkosten als gevolg. De consensus is dat door slim te plannen en te bouwen, gebouwen steeds duurzamer én gebruiksvriendelijker zullen worden, wat essentieel is om verdere klimaatsverandering te voorkomen. Flexcraft Techniek heeft afgelopen maanden hard gewerkt aan een uitbreiding van haar dienstverlening en gaat zich eveneens toeleggen op het bemiddelen tussen zzp’ers met BIM en 3D expertise en opdrachtgevers.

AR wordt de nieuwe realiteit

AR legt een informatieve laag over de werkelijkheid heen. Dankzij objectherkenning wordt de toegevoegde informatie op een intuïtieve manier weergegeven zodat je er als gebruiker interactief mee kunt omgaan.

Het grote publiek maakte volop met AR kennis via de game Pokémon Go. Door de virtuele beestjes niet in een 3D ruimte maar op een ‘echte’ locatie via GPS te laten verschijnen, gingen hele hordes jongeren én volwassen op Pokémonjacht. Simpel maar erg succesvol! En dan te bedenken dat Pokémon Go eigenlijk nog een rudimentaire vorm van AR is. iOs11, het besturingssysteem van de nieuwste iPhones, maakt verschillende AR-programma’s die gebouwd zijn met ARKit van Apple mogelijk. Zo kun je zomaar een luxueuze Tesla voor de deur zetten of nieuwe Ikea-meubels in je woonkamer ‘uittesten’. Google brengt met ARCore gelijkaardige AR-toepassingen naar Android-gebruikers. Kortom: AR wordt meer en meer mainstream en de waarde ervan verschuift van verrassing en entertainment naar échte meerwaarde.

Een innovatie waar al een aantal jaren in het diepste geheim aan gewerkt wordt, is Magic Leap. Het is een bril waarvan verwacht wordt dat hij computers, tablets en smartphones overbodig maakt. Door de bril op te zetten, wordt de echte wereld gemixt met 3D producties. ‘Mixed reality’ wordt het ook wel genoemd: een ingenieuze manier die je brein helemaal in verwarring brengt over wat nu realiteit is en wat niet.

Al deze innovaties gaan onze manier van werken, leren én leven sterk beïnvloeden. De snelle opeenvolging van nieuwe technologische mogelijkheden, maakt dat kennis snel verouderd zal zijn. Gelukkig maken AR en VR ook leren in het moment mogelijk. Met een AR headset of bril op krijg je tijdens het werk de nodige instructies en informatie aangereikt, om je taak efficiënt en veilig uit te voeren.

Augmented reality binnen de installatiebranche

Reeds in 2011 keek Uneto-Vni, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, in haar ‘glazen bol’ en presenteerde haar visie op het ‘nieuwe installeren’. AR zou zorgen voor meer efficiency en nieuwe mogelijkheden in de branche. Uneto-Vni voorspelde een soort mixed reality bril (misschien wel een basic Magic Leap) die koppelingen met complexe data, live back office, advies en nazorg mogelijk zou maken. Dankzij AR kunnen technische handleidingen gecombineerd worden met 3D informatie waarover de installateur ter plekke beschikt. Hierdoor zullen installateurs steeds breder inzetbaar zijn en wordt onbekend terrein direct inzichtelijk. Gevolg: monteurs hebben optimale grip op het uit te voeren werk.

BIM brengt gebouw in ontwerpfase tot leven

Dankzij AR kunnen alle betrokkenen / stakeholders bij een gebouw, ook zonder engineering- of bouwkennis, zelfs de meest complexe bouwtekeningen en ontwerpen beter begrijpen. Nog voordat de fundering gegraven is en de eerste steen gelegd is, kunnen alle betrokkenen het gebouw ‘realistisch’ van alle kanten bekijken en checken hoe het in zijn omgeving zal passen. AR brengt de informatie die door BIM gebundeld en gedigitaliseerd is, tot leven.

BIM staat voor Building Information Model en is een digitale voorstelling van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het is een digitaal model waarin alle informatie van alle betrokken partijen over een gebouw samengebracht wordt en als zodanig een betrouwbare basis vormt voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw (ontwerp, bouw, beheer en sloop). Werken met BIM wint aan belang en populariteit en helpt faalkosten terug te dringen, werkprocessen te optimaliseren en continu bij te sturen en de efficiëntie te verhogen.

Flexcraft Techniek Digital Construction

Als intermediair is het onze core-business om de juiste vakmensen met de juiste kennis en ervaring op de juiste plek te zetten. De technologische ontwikkelingen die de bouw en techniek in een stroomversnelling brengen, dragen hiertoe bij.

Binnen de bouw- en installatiebranche spelen ICT-oplossingen en het koppelen van complexe data een steeds grotere rol. Binnen Flexcraft merken we enerzijds dat bij opdrachtgevers de vraag naar specifieke BIM en 3D specialisten toeneemt én dat anderzijds BIM en 3D specialisten steeds vaker op zelfstandige, flexibele basis voor verschillende bedrijven werkzaam willen zijn. Daarom hebben we afgelopen maanden hard gewerkt aan een uitbreiding van onze dienstverlening in de richting van Digital Construction en zullen we onze expertise in flexibele arbeid aanwenden bij het bemiddelen tussen zzp BIM en 3D professionals en opdrachtgevers.

Ben jij een BIM / 3D / AR-specialist en wil je graag als zzp'er aan de slag bij professionele bedrijven in de bouw en techniek? Of ben je als bedrijf op zoek naar dergelijke expertise? Neem dan vrijblijvend contact op met Flexcraft Techniek Digital Construction!

 

Ik ben BIM / 3D professional

Bent u BIM / 3D professional en wilt u als ZZP'er aan de slag bij professionele bedrijven in de bouw en techniek? Meld u dan vrijblijvend aan bij Flexcraft Techniek Digital Construction : MEER INFORMATIE AANVRAGEN 

De voordelen :
- Je bent flexibel en zelfstandig
- Geen risico's met (DBA) wetgeving
- 14 dagen betaaltermijn
- Prima verdiensten
- Altijd werk

Ik zoek BIM / 3D professionals

Bent u opdrachtgever en heeft u behoefte aan BIM / 3D professionals?
Stuur ons dan graag uw aanvraag naar voor meer informatie en wij nemen zsm contact met u op : MEER INFORMATIE AANVRAGEN

 

 

TOP